Hoppa till sidans innehåll

Vad hände under "Unga ledare"?

07 DEC 2009 12:10
Vad gjorde våra unga ledare egentligen i Falkenberg den 20-21 november???
  • Uppdaterad: 07 DEC 2009 14:51

Sammanfattning av helgen "Unga ledare" på Katrinebergs Folkhögskola utanför Falkenberg.
 
Från Kungsbacka Knights Basketklubb detog:
- Andreas Angin, tränare P93-96
- Johan Pagoldh, tränare P97/98
- Niklas Gullstrand, tränare P97/98
- Jonathan Sonnfors, tränare 99-01

 
På fredagen på väg hem från jobbet får jag ett samtal av en av mina spelare där han frågar "hur hittar vi till Katrineberg?". Snabbt undrar jag om det inte var NU dem skulle vara där, efterdom det börjar NU. Till svars får jag "Ja!". Sedan kommer min andra följdfråga "Har ni inte skrivit ut någon karta?", snabbt svar från Niklas som ringer är "Nej!". Tyvärr kunde jag inte hjälpa dem med några exakta svar på hur man hittade dit, men tipsade dem om att fråga sig fram, någon bör dem ju kunna hitta när de virrar runt där ute i skogarna. Jag har inte fått någon klarhet på hur de till slut lyckades hitta fram, men tydligen gjorde dem det och tydligen hade de till och med varit framme i tid.
 
När jag väl träffar dem igen efter helgen så frågar jag självklart hur helgen varit och får till svars från alla fyra att det hade varit hur roligt som helst. De hade fått träffa en massa nya människor som varit väldigt trevliga, och de hade haft det jätteroligt tillsammans, till klockan fyra på natten. Självklart blir jag glad av att höra detta, för man vet ju aldrig hur helgen skulle bli för dem. Tydligen hade det pratats en hel del ledarskap och de har tydligen fått en del tips som jag hoppas att dem även delar med sig utav till mig och andra ledare.
 
På måndagens träning skulle jag citera en viss herr Ingemar Stenmark, för jag hade precis läst citatet i en av böckerna som jag läser nu. Och när jag väl berättat om citatet från Stenmark angående att han får mer och mer tur ju mer han tränar, så säger dessa fyra spelare till mig att jag ju nyss berättat detta. Hmm, tänte jag, nu har jag börjat bli riktigt glömsk, men jag minns inte att jag berättat detta. Till slut kommer de på att det ju var på utbildningen de fått höra detta, så tydligen har en del saker även arbetat sig in i deras huvuden och satt sig fast där (Y)
 
 
Några av deltagarna har själva fått berätta vad som var det bästa med kursen här nedan:
 
Johan:
Efter vi ringt till Eva-lotta så hittade vi en buss som skulle ditt vi skulle och förföljde den till vi såg skylten med skolans namn. och alla klagade på mig som vanligt, för jag sa att vi skulle svänga in till vänster lite förtidigt... men på så sätt hittade vi bussen, så jag fattar inte vad de klagar på. Det första som händer är att vi blir utdelade rum som vi slänger in sakerna i och sticker till första föreläsningen. Innan föreläsningen pressenterade fåra ledare för utbildningen sig, sen blev vi indelade i grupper och fick olika sätt att presentera sig eller andra som vi skulle öva på. Och efter det börjar en man föreläsa, som heter något jag inte kommer ihåg, men han är någon högt uppsatt inom SUSI, vilket är föreningen som håller i "unga ledare" utbildningen, vilket var intressant. Han berättade om sitt liv, med hur han var ganska dålig på sport när han var liten, och då frågan om han ville bli tränare. Och på den vägen gick det, det som började som ung tränare blev en av styrelsens medlemmar and so on. Han var en duktig talare men trött som jag var höll jag på att somna och kämpade bäst jag kunde för att hålla mig vaken. vilket fick Jonis och Angin att börja fnissa på andra sidan rummet. Det kanske är lite dåligt av oss, men saken är den att vi faktiskt lyssnade på honom, tills han började prata om hur en förening var uppbygd, inte änns han kunde göra det någorlunda intressant.

Efter det fortföljde en kväll och natt av lekar och tävlingar. Först 2 timmar i en sal med massa lekar och att lära känna varandra litegran. på natten spelade vi biljard och kort, jag i varje fall. jag gick även och la mig först efter som jag var såpass trött sen dagen innan, kl 01.57 var klockan när jag gick till rummet. de andra var uppe till kl 04.00 fick jag höra dagen efter.

Dag 2 började med frukost, sen en föreläsning till. denna gången från en annan man som jag inte häller kommer ihåg namnet på, men jag tror det var Tommy eller Tomas. Det är han som är grundaren till Eskilsminnes fotbolls klubb, som han med hjälp av tajmning och vänner byggt upp till Sveriges största fotbolls klubb, märk största, inte framgångsrikaste. Han gav en massa bra idéer om hur man skulle ge klubben en botten som bestod av unga spelare. Deras sätt var att vara ärliga mot föräldrar och så hade de en utflyktsdag där alla småbarn fick vara med och göra olika grenar och moment. Detta gav mig en tanke som jag hoppas går att genomföra någon gång. att vi måste skaffa ett klubbhus. eller ännu bättre en egen hall. Jag tror att detta hade gjort så att vi som klubb skulle kunna avancera och ge oss ett eget namn och kanske till och med göra oss kända bland barn som inte har basket intresserade föräldrar. Så snälla kom med förslag till detta.

Oj vad mycket jag skrivit nu. hoppas de andra täcker resten... Men slutsatsen är att det var kul och intressant. Det kommer säkert finnas mer information om den kommande "framtids kvällen" när den blir aktuell. Där, om jag förstod rätt, alla är välkomna att medverka.
 
Andreas:
Först av allt vill jag säga att vi hittade dit tack vare en buss som det stod vessingebro på som vi följde efter. Den åkte förbi Katrineholm så de va därför vi hittade dit =)

Det roligaste med utbildningen var helt klart att man fick träffa många nya/olika unga ledare. trots att det inte var någon förutom våran klubb som höll på med någon bollsport så funkade det riktigt bra. från början trodde jag att man skulle sitta i ett rum och lyssna på någon som prattade i 5 timmar i sträck, men där hade jag fel. klart det var föreläsningar men de faktum att vi fick gå ner till hallen och leka/tävla tillsammans med dem andra gjorde att alla fick bättre kontakt med varandra. Sen på kvällen/natten när man inte behövde gå och lägga sig utan vara uppe med alla gjorde att gruppen blev ännu tajtare.
Det var ju inte bara lek och skoj där utan föreläsningarna var också helt OK där man fick lära sig bl.a. hur en förening funkar.
 
Niklas:
det bästa med kurs helgen var definitivt den starka sammanhållningen deltagarna  hade :) det viktigaste jag lärde mig utan att någon egentligen sa det till mig är att som ledare är ens uppgift att få individer att arbeta och anförtro sig till varandra, och till sin hjälp har ledarna alla lekar som går att finna och givetvis hitta på! det man märkte var att när väl lekarna var igång så var det ingen som tänkte på att man aldrig träffat ens lagkamrater innan. tänk vilken sammanhållning ett lag får som då leker en gång i veckan ;)
 

 

----------------------------------------------------------
Utdrag ur kursbeskrivningen:
Utbildningen Unga Ledare ger dig kunskaper, inspiration och motivation att jobbar vidare som ledare i din förening.
Att vara idrottsledare är något du har nytta av hela livet. En undersökning visar att ledarskapsmeriter är något som arbetsgivare uppskattar enormt vid arbetsansökan.

Delar ur kursinnehållet:
Föreningskunskap
Retorik
Föreningsutveckling
Mentorskap
Teambildning

I kursen ingår föreläsning med Tommy Billqvist, ledare i Eskilsminne IF (lördag kl 09.00-11.00)
-----------------------------------------------------------

Skribent: Eva-Lotta Strömsten

 

 

Sponsorer: 

 

 

 

aoh_logo

 

  


Sponsorhuset

 

 

Följ oss på Sociala Medier:

 

Vi är Idrotts - och Hälsocertiferade:

Postadress:
Kungsbacka BK - Basket
c/o Johnny Wallerman, Skogshöjdsvägen 4
43491 Kungsbacka

Kontakt:
Tel: 0706514551
E-post: This is a mailto link

Se all info